Cum folosesti polizorul unghiular?

Cum sa-ti alegi polizorul unghiular?

Polizorul este, conform definitiei, o masina-unealta pentru prelucrarea prin aschiere a suprafetelor cu ajutorul unei pietre abrazive in forma de disc, de cilindru sau de trunchi de con, care are o miscare de rotatie. Mult mai simplu spus, polizorul unghiular, pe care il intalnesti si sub denumirea de flex, este o unealta care, de regula, se foloseste in constructii, la taierea si slefuirea de materiale cum ar fi lemnul, piatra si unele metale. Insa flexurile sunt echipamente ideale si pentru pentru realizarea anumitor tipuri de lucrari in gospodarie. 

Noi avem in oferta polizoare unghiulare semiprofesioanale, profesionale si pentru pasionatii de bricolaj sau hobby. Prin urmare, daca iti place sa incepi tot felul de proiecte de DIY la tine in curte sau in locuinta, la Altex gasesti nenumarate modele de polizoare unghiulare ieftine, dar de calitate, pe care sa le folosesti cu incredere, pentru toate aventurile tale in materie de bricolaj.

Alegerea unui polizor unghiular poate sa ridice nenumarate provocari, mai ales persoanelor care nu folosesc des un asemenea aparat, din cauza numarului mare de modele de pe piata. Ca sa te ajutam sa iei o cea mai buna de cumparare a unui flex, am realizat „Ghidul Altex pentru alegerea unui polizor unghiular”

1. Tine cont la ce o sa folosesti polizorul unghiular 

Alegerea corecta a unui flex presupune, in primul rand, sa-ti faci o lista cu activitatile la care intentionezi sa-l folosesti. Ai de gand sa-ti inlocuiesti pragurile usilor de la tine din casa? Planuiesti sa tai diverse tevi sau obiecte dure din metal? Urmeaza sa inlocuiesti faianta din baie sau din bucatarie? Vrei sa-ti faci anumite guri de vizitare la tine in locuinta, ca sa ai acces usor la diferite instalatii? Este necesar sa-ti fie foarte clar cum o sa folosesti viitorul polizor, pentru ca asa o sa-ti dai seama seama daca ai nevoie de un flex pentru hobby, de unul semiprofesional sau de unul profesional.

2. Puterea motorului polizorului unghiular

Caracteristicile tehnice sunt foarte foarte importante in ceea ce priveste alegerea unui flex, indiferent daca este vorba despre un polizor unghiular ieftin sau de un echipament mai scump. Prima dintre caracteristicile tehnice esentiale pentru un polizor unghiular este puterea motorului electric. Ca si in cazul altor echipamente folosite in gospodarie sau pe santiere, puterea motoarelor flexurilor se masoara in wati. Un polizor pentru acasa are, de regula, un motor cu o putere de 500 - 1.000 de wati, in timp ce puterea motorului unui flex semiprofesional se incadreaza intre 1.000 si 2.000 de wati. Puterea motoarelor polizoarelor profesionale depaseste 2.000 de wati.

3. Ia in calcul si turatia flexului

Turatia flexului ocupa, din punctul nostru de vedere, locul al doilea in topul caracteristicilor de luat in calcul pentru cumpararea unui polizor ungiular. Turatia flexului, care se masoara in rotatii pe minut (rpm), poate sa varieze destul de mult, de la cateva mii pana la peste 10.000 de rpm. Pentru uz casnic, un polizor unghiular cu 3.000 - 10.000 de rpm ar trebui sa fie suficient din punctul de vedere al performantelor.

4. Nu neglija dimensiunea discurilor polizorului unghiular

Polizoarele unghiulare sunt actionate de motoare electrice, iar respectivele motoare pun in miscare niste discuri. De obicei, discurile sunt diamantate sau abrazive. Discurile diamantate sunt potrivite pentru operatiunile de taiere, in timp ce discurile abrazive sunt recomandate pentru taiere si polizare. Pentru indepartarea ruginii de pe anumite obiecte si pentru slefuire cele mai bune sunt discurile cu perii de metal, respectiv cele cu panza abraziva. Dimensiunile discurilor sunt standard. In functie de nevoile tale, poti sa cumperi discuri cu diametrul de 115 milimetri (mm), 125 mm, 150 mm sau 230 mm.

5. Analizeaza manevrabilitatea polizorului unghiular

Un polizor unghiular trebuie sa poata fi foarte usor de folosit. Adica sa aiba un design ergonomic, sa nu fie prea greu si nici sa nu vibreze excesiv in timpul utilizarii. Cu cat o sa-l poti manevra mai simplu, cu atat o sa termini mai repede proiectele tale, cu rezultate foarte bune.

6. Alimentarea polizorului unghiular este foarte importanta

Polizoarele unghiulare sunt diferite si un functie de modul de alimentare. Unele modele se alimenteaza direct de la retea, prin fir, iar altele folosesc acumulatori. In cazul in care iti doresti sa ai parte de cat mai multa libertate cand lucrezi, opteaza pentru pentru unul dintre modelele noastre de flexuri cu acumulatori. Daca stai la casa si ai un spatiu dedicat mesteritului, este mai indicat sa-ti cumperi un polizor unghiular cu banc si cu alimentare de la retea.

7. Accesoriile sunt indispensabile

Accesoriile pentru polizoarele unghiulare sunt indispensabile atat pentru utilizarea echipamentelor la adevarata lor valoare cat si pentru folosirea lor in siguranta. Printre accesoriile de care vei avea nevoie se numara cheile de flex, panzele interschimbabile si elementele pentru protectia ta.

8. Alege un polizor unghiular fabricat de un producator de top 

Daca vrei un polizor unghiular de calitate, pe care sa te poti baza multi ani de acum inainte, iti sugeram sa alegi un dispozitiv fabricat de un producator de top. Polizoarele unghiulare din oferta Altex sunt realizate de branduri consacrate in domeniu, ca Einhell, Bosch, Black & Decker, Heinner, Daewoo sau DeWalt.

Cum sa utilizezi corect un polizor unghiular 

Ti-am pregatit in continuare o serie recomandari care te vor ajuta sa utilizezi corect un flex comandat la reducere de la Altex.

Chiar daca utilizezi un polizor unghiular pentru taiere sau pentru slefuire, este necesar ca unealta sa functioneze la viteza maxima inainte sa o pui efectiv la treaba.

In scenariul in care ai de curatat sau de slefuit si folosesti un polizor unghiular cu acumulator, executa miscari circulare cu aparatul, astfel incat sa nu insisti prea mult pe o suprafata mica.

Foloseste-te de forta polizorului electric cand ai de taiat un anumit material. Daca apesi prea tare, risti sa deteriorezi unealta si, mai mult, sa strici materialul pe care incerci sa-l tai.

Protejeaza-te corespunzator! Echipamentele de protectie foarte importante cand lucrezi cu un polizor unghiular, foloseste intotdeauna manusi speciale, ochelari de protectie, casca de protectie si bocanci cu bombeu metalic.

Stai cu ochii pe ofertele Altex si comanda-ti polizorul potrivit pentru nevoile tale!